Impostura o desconeixement?

Avui, a La Contra de La Vanguardia es publica una entrevista que li fa Lluís Amiguet a Charles Leadbeater. He llegit l’entrevista amb interès però he tingut una petita desil·lusió poc després, quan un company — i sobre tot amic— de l’empresa on treballo m’ha  comentat que Leadbeater s’atribueix falsament l’encunyament del terme “emprenedor social”. Picat per la curiositat, he anat a Wikipedia i m’he trobat amb una explicació ben diferent de la que Leadbeater afirma en la seva entrevista. Si no us ve de gust llegir tot el què diu Wikipedia sobre el terme en qüestió, aquí va l’extracte: el concepte “social entrepreneurship” ja apareix l’any 1972 en la publicació “The sociology of social movements” de Joseph Ambrose Banks, el qual descriu a Robert Owen com a emprenedor social. Durant els anys 80 i 90, Bill Drayton, fundador d’ASHOKA, va difondre el terme; també ho va fer Charles Leadbeater, és cert, amb la seva obra “’The Rise of the Social Entrepreneur”, però de l’any 1996! Impostura o desconeixement? Es marca un “farol” o ha inventat la moto a Àfrica? En qualsevol cas, per a mi, el seu prestigi com a gurú de la innovació queda una mica tocat. Esclar que també podria ser que J. A. Banks utilitzés l’any 1972 un terme encunyat i difós abans per un jovenet Charles Leadbeater de menys de 20 anys. Però no em sembla gens probable.

Això d’inventar la moto a Àfrica li ho vaig sentir dir per primera i última vegada al Josep Fonollosa, un company de classe d’Econòmiques, referint-se al fet de què un pot estar convençut d’haver fet alguna cosa insòlita quan en realitat la cosa ja està més que trillada.

La pintura és de Magritte


5 responses to “Impostura o desconeixement?

 • Lluis K

  La meva opinió, Einest, és que Leadbeater pateix un atac “d’ego” de qui se sap habitualment en els papers (tant físics com on-line) però que en realitat fa temps que aporta ben poques novetats al seu discurs.
  El títol del seu post, però, em sembla especialment interessant… Si és impostura (com vosté ho qualifica) és indecent o ben poc decent, si és desconeixement és alehores no només indecent o poc decent, sinó a més: lamentable i innacceptable, ja que cal esperar d’un analista… anàlisi.
  Amb la falsa afirmació de Leadbeater, aquest cerca mantenir-se com un gurú per a la immensa majoria que no tindrà, com vosté, la inquietut de verificar la seva autocomplaent conclusió!

  nota: Qui té un amic té un trésor! Qui en té molts, és doncs… ric (tot i que aquest humil seguidor, no els entengui a tots quan s’expressen… he he)

 • Clidice

  Tots els anomenats “gurús” sempre em semblen poc “consistents”. Per cert, la pintura em sembla molt inquietant.

 • einestzara

  Lluís, Clidice, em sembla que estarem tots d’acord en què circulen massa experts en vendre fum, bons comunicadors que utilitzen aquest talent per treure’n profit d’una certa “llarga cua” de papanates.

  Clidice, és cert que la imatge és inquietant, però encara és més inquietant que darrerament jo estigui tan sovint d’acord amb el Lluís K 🙂

 • Arqueòleg Glamurós

  Que esperaves d’un pamflet propagandístic convergent, com La Vanguardia? Rigor? Seriositat? Per favor! Si aquest fulletí parroquial té una secció dedicada a Religió i cap a ciència!

  • einestzara

   Està clar que el senyor compte sempre procura estar a bones amb el poder polític de torn, i si és de dretes, millor. Amb això no enganya a ningú. No crec, però, que LV sigui més pamfletària del que ho pot ser El País, Ara o Público. Tots escombren cap a casa. És qüestió de saber “filtrar” i quedar-se amb allò que pot valdre la pena. En el cas de LV hi ha redactors de gran qualitat (inclús la teva admirada Pilar Rahola! Hahahahah!) i s’ha de reconèixer que a La Contra apareixen personatges de totes les tendències i procedències. I només per la gran qualitat del monogràfic “Cultura/s ” dels dimecres, jo estic disposat a suportar les tendències partidistes del senyor compte.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: