Donde hay publicidad no siempre resplandece la verdad

M’agrada la publicitat, per molts motius. M’agrada en tots els suports. Sóc fervent partidari de que els mitjans públics n’emetin, i en aquest bloc vaig dir perquè. Però em molesta la publicitat quan el missatge juga brut. És el cas d’un espot de l’aigua Font Vella que s’està emetent per televisió des de fa un temps. L’anunci està molt ben realitzat, la creativitat és bona i el missatge intel·ligent: “si beus aigua eliminaràs tot el que et sobra”, diu una veu en off mentre es va omplint d’aigua un got amb dos dits d’oli que acaba vessant del got quan està plé d’aigua. Aquest joc d’imatge i paraules és, al meu entendre, una forma descarada (disfressada de subtilesa) de saltar-se a la torera les restriccions en matèria de publicitat enganyosa. Encara que la locució de l’espot no diu cap mentida, l’imatge t’està “dient” que bebent aigua s’eliminen els greixos que sobren, la qual cosa no és certa (per això no es diu explícitament!). L’espot és bó, el publicista ho ha fet molt bé, els de mkt de Danone estaran molt contents, però, tots plegats, s’han passat l’ètica “pel forro”.


2 responses to “Donde hay publicidad no siempre resplandece la verdad

 • Lluis K

  La publicitat està regulada (que no sempre massa controlada) per la Llei General de Publicitat que distingeix varis supòsits d’actuació, que si no recordo malament son: que no atempti a persones fisiques o jurídiques, que no sigui enganyosa, que regula la subliminal, i finalment, la que regula productes tals com alcohol, tabac, etc…
  En el cas que proposa, hi ha alguns dels supòsits? Crec que no!!
  Segons alguns estudis recollits entre altres a http://www.gordos.com, el fet de veure aigua fresca (10º/14º) i eliminar-la via orina, suor, etc, a 37º, provocar una forta activitat energètica en el cos, que es tradueix en la eliminació dels greixos corporals.

  Les agències miren amb lupa aquests afers i s’asseguren de tenir probes fefaents en temes “polèmics” per si prenen la decisió de jugar fort.
  A partir d’aquí, ja se sap que la frontera entre exageració i mentida és tan subtil com la seva reconeguda ironia.

 • einestzara

  Lluís K., segur que l’espot no trasgredeix cap normativa, si no ja hauria hagut alguna reacció. El que no m’empasso, per molt que ho digui el “gordos.com”, és que beure aigüeta fresca provoqui una reacció energètica que elimina els greixos per la via urinària. Posats a creure, em quedo amb la versió de que beure un excès d’aigua el que provoca és una innecessària hiperactivitat dels ronyons gens beneficiosa per a aquests òrgans. Aigua: la necessària per mantenir l’equilibri hídric al cos. Per eliminar greixos: dietes equilibrades, exercici i molta paciència. Per vendre aigua: un bon espot i campi qui pugui.
  Gràcies pel seus comentaris.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: