Xarxa d’empreses NUST

L’Ajuntament de Barcelona compta amb una regidoria que, amb el sorprenent nom de Nous Usos del Temps (NUST), té com a missió promoure un model de ciutat que faci compatible el temps de treball, temps de família i el temps personal, com a dimensió clau per millorar el benestar quotidià de la ciutadania, adequant i oferint nous recursos i serveis que responguin a les necessitats dels nous usos del temps en el dia a dia de la gent; fer de Barcelona una ciutat pionera i de referència en una nova manera d’organitzar els diferents temps de les persones.

La Regidoria NUST aglutina una sèrie de competències destinades a posar en pràctica unes polítiques públiques relacionades amb els usos socials del temps, com, per exemple, impulsar el reconeixement del temps de les persones com un dret de la ciutadania, incorporar les polítiques del temps a un conjunt d’actuacions i serveis municipals per afavorir l’harmonització del temps personal, familiar i laboral, adequar l’ús de l’espai públic i dels equipaments a les necessitats del temps de les persones, etc.

Amb la finalitat de promoure la responsabilitat de les empreses en l’àmbit dels usos del temps, es va constituir la Xarxa d’empreses en NUST, a la que la CCMA s’hi va adherir fa poc més d’un any. En la xarxa hi participen una trentena d’entitats de Barcelona i el seu cinturó, de diferents tamanys i de sectors molt diversos (Nestlé, RACC, Océ, Abacus, Discos Castelló, TMB, UOC, Citigroup Barcelona Sales, La Pelu, MRW, Microsoft Ibérica, MC Mutual, Adecco TT, Natura, 22@, Institut d’Assessorament Dietètic i Nutricional, etc.). Cal dir que la representació femenina en la Xarxa NUST és majoritària. Molt probablement és un dels símptomes del paper que estan adoptant les dones en matèria de responsabilitat social i ètica empresarial. Pertànyer a la Xarxa suposa adquirir un compromís de millora en relació als usos del temps de treball en les nostres organitzacions, alhora que permet compartir coneixements i experiències i, qui sap, potser servirà de referent a moltes altres empreses i organismes que hores d’ara encara no s’han plantejat la necessitat d’aplicar polítiques de temps més d’acord amb la realitat social actual.

 Amb ocasió de la primera trobada de l’any 2008, el primer tinent d’Alcalde, Carles Martí, va posar de manifest el suport del govern municipal a les iniciatives de la Regidoria de Nous Usos del Temps. En la seva breu intervenció va dir que l’Ajuntament n’és ben conscient dels profunds canvis que afecten a Barcelona, però és optimista perquè considera que el seu sistema urbà permet adaptar-se a aquests canvis. La seva densitat, lluny de ser un inconvenient és un avantatge potencial. (No veig perquè és així, però com que no hi entenc res d’urbanisme, no em pronuncio.) Els mercats tendeixen a l’especialització, la qual cosa implica que l’Ajuntament ha d’intervenir per propiciar una ciutat a la mida deles persones. Els canvis són desitjables, però l’Ajuntament ha de pilotar-los, no deixar-se arrossegar. La cohesió social és difícil però possible; això requereix de la complicitat de totes les institucions. Cal tenir les idees clares, plantejar projectes concrets que reclamen complicitat i anar-los aplicant paulatinament, obrint camí.  Ara, els projectes NUST  poden semblar difusos, però molt aviat seran una realitat d’èxit. Tant de bó.

 


2 responses to “Xarxa d’empreses NUST

 • Lluís K

  Demagògia barata de les auto-anomenades polítiques socials progressistes o innovació evolutiva i referència de millora de l’harmonització vital de les persones?
  El temps ho dirà.
  De moment, deixi’m que confiï poc, mirant (de lluny) tot plegat…
  “La Pelu” o “Castelló” poden resultar molt simpàtics, però no són massa representatius del teixit laboral del país. Em temo que des dels dept. de mkt i RSC de les grans empreses s’ompliran la boca afalagant iniciatives com aquesta, sense moure ni un dit per canviar massa res.
  I un apunt final: Que la responsable sigui Imma Moraleda, ex-regidora d’Horta-Guinardó, amb una péssima gestió de problemes mal solucionats (encants, túnel, esfondraments…) pels que va precisar ajuda externa, fa sospitar problemes. No savíen on colocar-la i que no fes nosa?,
  Ai, amic Einestzara, disculpi que ja no em cregui ni al meu pare, en aixó de la política…

 • einestzara

  Lluís K,

  La resposta al teu comentari requereix i mereix molt més que aquest espai tan limitat. En primer lloc, gràcies per ser crític amb la política que fan els polítics. És imprescindible la pressió dels ciutadans per millorar les coses, ni que sigui una mica, Ara bé, ja sigui fruit de polítiques demagògiques o no, el cert és que s’està generant una corrent d’opinió que acabarà obligant a totes les organitzacions (empreses, administracions i organitzacions no lucratives) a gestionar-se sota uns criteris que van més enllà de l’interès exclussiu de l’organització, se li digui RSC, ètica, sostenibilitat o sentit comú (o reacció de supervivència del capitalisme que, curiosament, compartiria les mateixes sigles RSC).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: