Els hàbits i la creativitat

De nou em vull referir als articles de José Antonio Marina que apareixen publicats cada dissabte en la secció “crear“del quadern “es” de La Vanguardia. Als que siguin lectors habituals d’aquest diari els aconsello que prestin atenció a aquesta secció. Ahir, parlant de la virtut com a concepte equivalent a “energía-força-capacitat”, destacava el caràcter d’hàbit que té la virtut i reivindicava l’esforç (l’entrenament) i els hàbits (comportaments adquirits) com a condicions imprescindibles per facilitar la creació i la qualitat.

 […] Aprender no es ver un vídeo, o buscar algo en internet, sino adquirir profundos y buenos hábitos mentales, afectivos o informativos … […]

Casualment, a les pàgines salmó d’EL PAÍS d’avui, Itamar Rogosky anima als professionals a que descobreixin el seu potencial i a que es comprometin a desenvolupar-lo; considera que tothom és enormement creatiu, però la transformació requereix aprenentatge. 

 […] A mayor esfuerzo, mayor recompensa. […] No se trata de una carrera de velocidad, sino de resistencia. […] Es cuestión de tiempo: el aprendizaje va a convertirse en el valor más rentable del siglo XXI.

Tot plegat, res de nou; però, no està de més repetir certes coses.


3 responses to “Els hàbits i la creativitat

 • Lluis K

  Sí i no!
  Tothom té la capacitat de crear, però no tothom es pot considerar “creatiu” potencialment, tot i que practiqui i s’esforci. Si hom s’esforça, millorarà aquesta caracterísitica però sense una innata característica descobridora,transgressora i innovadora, no aconseguirà transformar-se en el que entenem per una persona creativa. El creatiu ho és tot i que no vulgui perque forma part de la seva vessant innata. Si la personalitat, com penso, és la relació entre lo innat i lo adquirit, la creativitat forma part, sobretot, de la primera característica, tot i que pugui millorar, practicant la segona.
  La creativitat “habita” la part dreta del nostre cervell i ha d’estar en contacte, lògicament, amb la part analítica que es considera ocupa la part esquerra, per obtenir resultats coherents a partir del pensament. La vida cotidiana fa, que moltes persones “acomodin” el seu cervell a la mecànica rutinària de la seva existència, sense esperar masses sorpreses en aquest camp. Altres. en canvi, viuen pendents de l’entorn i de com canviar el que els envolta en pro de la millora, aquests, més patidors però de més ambiciosa autorealització, solen ser els motors de la innovació. Els més “analítics” i conservadors, ho seran de l’ordre i l’equilibri. Entre els uns i els altres (fonamentals ambdós) millorem dia a dia, o no…

 • einestzara

  Gràcies, Lluís K, pels llegir aquest bloc i per enriquir-lo amb els teus comentaris. És clar que hi ha unes persones millor dotades que altres per desenvolupar certes habilitats, però jo no pretenc contemplar la qüestió des del punt de vista de les categories sinó que reprodueixo els punts de vista de Marina i Rogovsky en el sentit de que la capacitat creativa és inherent a totes les persones (i no tan sols als humans, cal afegir) i que l’esforç per dominar les eines necessàries i els hàbits afavoreixen el desenvolupament i la manifestació d’aquesta creativitat. Tu mateix dius en el teu comentari que hi ha persones “acomodatícies” (que no desenvoluparan ni manifestaran mai la seva creativitat).
  Discrepo absolutament amb tu quan, referint-te a les persones innovadores (no és el mateix creativitat que innovació) equipares les persones “analítiques” amb les “conservadores” en contraposició amb els “innovadors”; entre d’altres coses, perquè per innovar cal analitzar i conèixer el que hi ha.

 • Lluis K

  No hi ha innovació sense creativitat.
  Que els més conservadors o analítics siguin més ordenats i equilibrats, és una percepció molt personal, i en tot cas, no vol dir que no puguin ser creatius, igualment.
  Si així ho ha interpretat, ho lamento.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: